Inkscape vejledning – lav et navneskilt

For at lave et laserskåret navneskilt skal du bruge Inkscape. Inkscape er et program til redigering af vektorgrafik, som er det man bruger til laserskæring.

Du kan læse om opsætning af Inkscape ved at klikke her: Inkscape vejledning – Download og Opsætning

Du kan lære om vektorgrafik i Inkscape ved at klikke her: Inkscape – Import af billeder til vektorgrafik

Du kan downloade hele vejledningen ved at klikke her: Navneskilt i Inkscape.

værktøjer navneskiltNavneskilt i Inkscape

Åbn Inkscape.Værktøjerne du skal bruge er vist herude til højre, med de genvejstaster de har.

Du kan zoome ind og ud på din grafik ved at holde CTRL inde og bruge scroll-hjulet på musen.

Fede ord er genvejstaster  og programstier hele vejen igennem vejledningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start med at vælge View -> Display Mode -> Outline (omrids). Det får din grafik til at træde tydeligt frem.

outline

Åbn Inkscape og vælg værktøjet med firkanten (F4). Træk med venstre museknap og slip en firkant ud på dokumentet. Hvis din firkant ser anderledes ud, så er det ikke dig, der har lavet noget forkert. Inskcape gemmer ændringer fra den sidste bruger, der har brugt programmet, derfor kan firkanten have et andet udseende.

firkant

Tryk på pileværktøjet øverst i venstre hjørne (F1) og vælg firkanten. Nu kan du skrive hvor bred og høj din model skal være. Et normalt navne skilt er ca. 10 cm bredt og 6 cm højt.

størrelse firkant

Du skal også tilføje et cirkelformet hul i skiltet, der kan skæres igennem senere. Brug cirkelværktøjet (F5) og hold CTRL inde i mens du trækker cirklen, for at få en helt rund form.

cirkel

Zoom ind på dit skilt (CTRL og scroll). Tryk F1 for at vende tilbage til pile-værktøjet. Hvis du dobbeltklikker på firkanten, kommer der en kugle frem i højre øverste højre hjørne (den lille gule firkant kan du se herunder). Hvis du hiver nedad i kuglen, kan du runde hjørnerne i dit navneskilt.rundede hjørner

Efterfølgende skal du have skrevet navn på skiltet. Brug tekstværktøjet (F8) til at trække en kasse inde i dit skilt til teksten.
Skriv dit navn og husk at du kan ændre skrifttype, størrelse og andre indstillinger i den horisontale værktøjslinje for oven.

tekst til navneskilt

Find et billede på Google til navneskiltet, hvis du har lyst til at dekorere skiltet yderligere. Gå på Google ->Søg -> Billeder -> Værktøjer ->Type: Clipart -> ”gem billede som” på skrivebordet.

billede fra Google

Til sidst skal vi have sat et billede ind i skiltet. Importer dit billede, ved eller File -> Import. Sørg for at billedet er skaleret til det projekt som du arbejder med.

Hvis du holder CTRL inde mens du gør billedet mindre, holder billedet sin oprindelige form.

import af billede

For at få vektorgrafikken dannet ud af silhuetten skal du vælge Sti (Path) i øverste værktøjslinje, derefter Spor billede (Trace bitmap). genvejstasten er Shift+Alt+B.

Tick Live Preview i bunden af, for at få en ca. ide om, hvor linjerne er. I Brigthness Cutoff kan du justere hvor tykke eller tynde dine linjer skal være.

trace bitmap

Når linjerne står skarpt trykker man OK og lukker popup-vinduet.

Vælg dit billede med pilen (F1) og træk det ud til siden. Du vil nu se to versioner af din grafik. Den grafik der er vektor, vil have skarpe linjer. Zoom eventuelt ind med CTRL + scroll. Når du er tilfreds trykkes OK og popup-vinduet lukkes.

Slet det gamle billede, du skal ikke bruge det mere. Hold CTRL inde og hiv i en af hjørnerne af dit billede, for at skalere logoet ned i størrelse, så det passer til skiltet.

slet gammel bitmap

Farvekoder for laserskæring

Du skal nu have farvekodet din grafik, for at laserskæreren forstår, hvad det er du ønsker. Det er værd at vide lidt om laserens måde at forstå grafik, inden du fortsætter:

SKÆRING/GRAVERING

Der findes overordnet tre forskellige ting du kan med en laserskærer.

1) VEKTORSKÆRING

Skærer en linje i emnet efter tegningens vektorer (vektorbaserede streger).

Rød streg (0,025mm): R=255 , G=0 , B=0

2) VEKTORGRAVERING

Tegner en linje i emnet der er lige så tynd som laseren, men uden at skære helt igennem.

Blå streg (0,025mm) : R=0 , G=0 , B=255

3) RASTERGRAVERING

Rastergravering laver et mønster af prikker der tilsammen giver et indtryk af gråtoner (ligesom en almindelig laserprinter). Dette giver mulighed for at lave billeder og hele flader.

Sort felt/streg: R=0 , G=0 , B=0

NB! Denne form for gravering, tager væsentligt længere tid end vektorgravering. Det er derfor en god idé, at få laserskæreren til at beregne en estimeret tid for jobbet, inden det sættes igang.

Tilbage til Inkscape:

Du skal altså have ændret farverne i dit design, så laserskæreren kan skære det ud. Du kan ændre linjerne og teksten i designet i værktøjet Fill and Stroke.  Du finder det i værktøjslinjen under Object og derefter i Fill and Stroke. Du kan også bruge genvejstasterne Shift+Ctrl+F.

I værktøjet er der tre faner: Fill, Stroke paint og Stroke style.  Vælg kanten med pileværktøjet (F1) og hullet i navneskiltet med pileværktøjet (F1) Her skal du sætte:

Fill til X
Stroke paint til R=255 , G=0 , B=0
Stroke style til 0,025 mm.

Vælg din grafik og sæt:

Fill til X
Stroke paint til R=0 , G=0 , B=255
Stroke style til 0,025 mm.

Fill and stroke

Fordi skriften i navnet forbliver sort, bliver den raster-graveret ind i navneskiltet. Linjer der er røde skæres og blå linjer graveres.

Gem filen som PDF fil, og dit skilt er klar til at blive produceret i laserskæreren!

færdige navneskilte endelig grafik

Herunder er eksempler på, hvordan man kan lave navneskilte med forskelligt design:

eksempler