Inkscape – Nodes i vektorgrafik

Hvad er noder i Inkscape? Noder er de punkter, som en vektorlinje er bygget op af. Man kan manipulere linjer ved at hive i noderne og alle noder kan kontrolleres med nodeværktøjet (F2).

1

Man skal se noderne i sin Inkscape grafik ved at vælge F2 eller ”Edit Nodes”:

2

Noderne kan manipuleres enkeltvis, eller ved at vælge flere på en gang, ved at markere en kasse rundt om dem. Man kan også vælge flere noder ved at holde SHIFT inde og klikke på en node af gangen.

I dette eksempel forsøger vi at samle to individuelle stykker grafik, ved at samle noderne i grafikken, så der dannes en ”bro” mellem to grafiske elementer.

3

4.png

Først vælges to noder ved at vælge (F2) og markere de to noder. De blå linjer med cirkler ud fra noderne er håndtag, som man kan bruge til at kontrollere linjernes forløb og kurve:

5

Derefter trykkes der i øverste værktøjslinje, på det valgte værktøj Delete segment between two non-endpoint nodes.

4.5

Brug af dette værktøj skaber et hul mellem linjerne:

6

Herefter kan man vælge de noder med SHIFT, som man ønsker at samle og trykke på et af de viste værktøjer Join Selected Nodes eller Join Selected Endnodes with a new Segment:

7

Toppen er her samlet med det første værktøj Join Selected Nodes og bunden er samlet med det andet Join Selected Endnodes with a new Segment.

Herunder illustreres forskellene ved at bruge den ene, eller den anden metode.

8

Dette er blandt andet nyttigt at bruge, når man ønsker at fylde en form med farve, eller når man skal laver modeller, der skal skæres med laserskærer.9

Her er den endelige form fyldt med grøn farve.