billede Slicer for Fusion 360

 

Slicer for Autodesk® Fusion 360™ er et stykke software af udviklere bag f.eks. AutoCAD, TinkerCAD og Fusion 360. Adgang til programmet kræver, at du opretter en profil og fortæller Autodesk i hvilket henseende, du ønsker at anvende programmet i. Hvis du er hobbyist får du lov at hente programmet, kvit og frit.

Programmet kan hentes ved at klikke på linket her: Slicer for Fusion 360.

Du skal også bruge Inkscape i denne vejledning. Hvis du ikke kender programmet, kan du læse mere om programmet ved at klikke på linket her: Vejledninger.

Hvad er Slicer for Fusion 360?

Programmet kan anvendes til at “slice” 3D modeller om til flade mønstre på en plade, der efterfølgende kan laserskæres ud og samles. Du kan få bygget din model ved hjælp af mange forskellige teknikker og programmet giver dig en udførlig vejledning i samling af din model til sidst.

dia4

Hvordan fungerer det?

Du skal starte med at finde en model, som du gerne vil have laserskåret. Jeg starter med at eksportere en 3D model fra TinkerCAD i STL format til computeren. Modellen er en diamantform med en hul kerne. Jeg forsøger at lave en lampe ud af dette design.

dia 1
Tinkercad eksportering

Åben Slicer for Fusion 360 og log ind med din Autodesk profil. Herefter kan du importere din model i programmet ved menuen Model.

Det er en god ide at starte med at ændre størrelsesforholdene fra inches til milimeter, så man kan holde styr på størrelsen af ens model.

I Object Size menuen kan du ændre in til mm. Du skal også vælge den type materiale, som du ønsker at udarbejde din model i, ved hjælp af blyant-symbolet i menuen Manufacturing Settings.

dia2.PNG

Man bliver præsenteret for en liste af materialer og nederst i venstre hjørne er der et “+” symbol som man klikker på, for at tilføje et nyt materiale til samlingen. Dobbeltklik på navnet på listen til venstre, for at omdøbe dit materiale.

Herefter sættes indstillingerne til materialet, man skal skære i og man giver materialet et navn, der beskriver type og størrelsen. Eksemplet herunder er bølgepap i ark størrelse 700x320mm i 4mm tykkelse. Tryk Done når du er færdig.

I menuen ved siden af blyanten kan man nu vælge sit materiale i dropdown menuen.

Vær altid opmærksom på om du har valgt det rette materiale, inden du skaber din model.

dia3

Herefter vælger man hvordan modellen skal bygges i menuen Construction Technique.

  • Stacked slices – her bygges modellen med en stor mængde materiale og ved at skære plader ud og ligge delene ovenpå hinanden i en stak. Modellen kan fæstnes sammen med lim eller dyvler.

dia7 stacked

  • Interlocked slices – her bygges modellen af dele, der låser sig ind i hinanden som et puslespil og derved styrker hinanden. Curve – En variant af interlocked slices som er god at anvende ved organiske modeller, hvor pladerne kan følge strukturen af ens model.

dia7 interlocked

  • Radical slices – En variant af interlocked slices, der giver flere muligheder i forhold til hvordan modellen samles, med et nulpunkt hvor pladerne mødes.
    dia4
  • Folded panels – En helt anden måde at lave sin model, er ved at anvende foldede paneler. Her bliver ens model fladet ud på et ark og kan derefter foldes og samles.

dia9 folded panels

I eksemplet herunder bruger jeg Radical Slices. Menuen Slice Direction kan anvendes til at rotere akserne for pladerne, som man anvender til at samle sin model.

Marker en akse at dreje, ved at venstre klikke på en akse og hive i den blå markør. Du kan se hvordan modellens skæres ud og placeres på din plade, i eksemplerne til venstre.
Her kan du også se, om der er problemer med modellen og hvor mange plader du skal skære ud, for at kunne lave din model.

diamantlamperoter

Menuen Modify Form bruger vi ikke i denne vejledning.

Vejledning i bygning af modellen kan du finde i menuen Assembly Steps. I bunden af skærmen er der en linje, som du kan føre fra start til slut, der viser hvordan du skal samle din model.

Se eksempel herunder:

diamantlampe

Til sidst trykker du på Get Plans for at få vektorgrafikken til laserskæringen ud som en fil.

I bunden af skærmen, kan du vælge mellem forskellige filtyper, til eksport af modellen. Vælg PDF og gem modellen på computeren.

dia10 get plans

Åbn nu Inkscape og tryk på File -> Import og vælg PDF filen til import. Når Inkscape Import Settings popper frem, trykkes okay.

Følg vejledningen til Inkscape opsætning af dokument her: Inkscape – Download og Opsætning. Vær opmærksom på om der er tekst der skal fjernes fra designet og om skematikken passer til pladen, den skal skæres ud på.

Du skal have ændret farverne i dit design, så laserskæreren kan skære det ud. Laserskæreren i FabLab Guldborgsund er programmeret til at bruge røde linjer til at skære igennem materialet.

Du kan ændre farven i grafikken via værktøjet Object -> Fill and Stroke. Du kan bruge genvejstasterne Shift+Ctrl+F til at få menuen frem.

I menuen er der tre faner: Fill, Stroke paint og Stroke style.  Marker grafikken med Ctrl+A og sæt:

Fill til X

Stroke paint til R=255 , G=0 , B=0

Stroke style til 0,025 mm

Fill and stroke

Du kan vælge View -> Display Mode -> Outline for at gøre din grafik tydelig igen. Du kan ikke længere se farverne, men til gengæld træder din grafik tydeligt frem.

diaink

Gem afslutningsvis din model som PDF fra Inkscape og du er nu klar til at skære din model med lasermaskinen.

Herunder er to forskellige eksempler på modeller fra Slicer for Fusion 360. En model lavet med foldede paneller (til højre) og radical slices (til venstre).

dia færdig

God fornøjelse og husk at lege med programmerne, det kan aldrig gå helt galt.