Ultimaker Cura er et gratis stykke software bag folkene, der har lavet Ultimaker 3D printeren. Programmet hjælper dig med at gøre 3D filer som .STL eller .OBJ til kode, som en 3D printer kan printe fra.
Det første man skal gøre er, at åbne eller downloade CURA, det kan man gøre ved at klikke på dette link dette link.
Importer en fil
Det første man skal gøre er at importere en model til programmet. Hvis man har brugt TinkerCAD eller Sculptris anbefaler vi at man eksportere filen i .STL eller .OBJ format.
Vælg File i øverste venstre hjørne og bagefter Open file(s).
Din model vil nu komme frem. Den ternede arbejdsflade svarer til 1×1 cm, man kan se dimensionerne på din model nederst i højre hjørne. Denne model er 36,8 x 47,4 x 47,4 mm i størrelse.
Tilpas din model
Hvis man vil ændre på din model kan man bruge værktøjslinjen øverst til venstre, men vær opmærksom på, at man ikke kan aktivere nogle af værktøjerne, før man har venstreklikket på din model.
De forskellige værktøjer gør følgende:
Åbn ny fil
Flyt modellen
Ændr størrelsen
Roter modellen
Spejlvend modellen
Print flere ting samtidig.
Indstillinger for printeren
Man skal sætte indstillingerne for printeren inden man kan sende den til print. Bl.a. skal CURA vide, hvilken type printer som man printer fra, materialet man printer med og størrelsen på dysehovedet.
Den første fane viser printeren man vil printe med.
Da det er dit første print, vælg Ultimaker 2+, den har vi to af og de har den bedste balance imellem kvalitet og printhastighed. Det står på printerne, hvad de er.
Fanen bagefter viser materialet (Material) og det dysehoved (Nozzle), vi arbejder med. Dem ændrer vi kun sjældent på, så hvis de står som her, er de rigtige.
Bagefter kan man vælge, om man vil finindstille printet, eller om man vil bruge de anbefalede indstillinger. Vælg Recommended for de anbefalede indstillinger til dit første print.
Herefter kommer Layer Height, en indstilling der er afgørende for tiden, det tager at printe og hvor fint printet bliver. Slower giver et flottere resultat med flere lag, men tager længere tid end Faster, hvor lagene er noget tykkere. Tænk på det som opløsning i et billede. Så længe man ikke har en meget god grund til at skulle få printe hurtigere, eller finere, lad indstillingen stå på midten.
Det næste punkt er Infill som groft kan oversættes som ”fyld”, ved 0% er din model hul, ved 100% er den helt fast. Dette punkt har en meget stor indflydelse på printtiden.
Erfaringen viser at 20% er mere end nok, i langt de fleste tilfælde, så brug den.
De næste to punkter er for at tilvælge støtter til din model:
- Generat support laver søjler der, hvor printeren ellers ville skulle lægge varm plastik i den tomme luft.
- Build plate adhesion tilføjer støtte på modellens fod, så den ikke løsner sig under printningen, hvilket ville ødelægge printet.
Nogle gange kan man undgå at bruge dem, men det skal man lære, så brug begge lige nu.
Gem fil til 3D print
Som næste skridt skal man gemme din model til print.
Gå til den printer man vil printe fra og tag det SD-kort, der sidder i fronten. Sæt dette kort i din pc.
I det nederste hjørne står der nu følgende besked:
Tallet der står forrest, er tiden printet kommer til at tage, alt efter hvilke indstillinger man vælger og størrelsen på printet, vil tiden variere meget.
Save to Removable Drive med den blå knap vil gemme din fil på kortet.
Vær dog opmærksom på, at programmet også kan gemme på USB-stick, så hvis man har sådan et, så tag det ud, før man gemmer.
Man er nu klar til at printe!
Gå til Printervejledning 2+ for at se hvordan man skal klargøre printeren.