Inkscape – Lav gitter til præcise mål

Inkscape har et smart værktøj til at hjælpe dig med at lave modeller med præcise mål. Hvis du går under File -> Document Properties (Shift+Ctrl+D) finder du en fane, der hedder Grids.

Under fanen Grids kan du oprette et ternet gennemsigtigt gitter til mål af dine projekter ved at trykke på New. Du kan selv sætte målene for hvor langt der skal være mellem hvert tern. Du kan f.eks. sætte Grid units til cm og sætte mellemrummet mellem hver linje vertikalt og horisontalt (Spacing i X og Y) til 1 cm. Nu fylder hvert tern i gitteret 1 cm2.

I eksemplet herunder kan man også se, at der går en tydeligere linje i mellem hver 5 linje både horisontalt og vertikalt. Indstillingerne for dette kan ændres med Major grid line every: som man kan sætte til hvad man ønsker.

inkscape mål1

Gitteret er en hjælp til at lave målfaste designs. Når man f.eks. vælger linjeværktøjet (Shift+F6) så kan man se at at pilen snapper til gitteret med en besked om at “Handle to grid intersection”.

Gitteret gør det let at lave lige design og have præcise mål på hvor store ens modeller er, hvilket f.eks. kan bruges når man laver designs til kasser, skilte m.m.

inkscape mål2

Hvis man ønsker at arbejde i en højere detaljegrad, kan man ændre gitteret løbende. Herunder er gitteret ændret til mm2 for at kunne lave en lille kugle i modellen, med en diameter på 6mm. Værktøjerne til cirkler og firkanter snapper også til gitteret.

De store linjer i Major grid line every er sat til at optræde efter hvert 10. ende tern. Hvis man ønsker kan man ændre farven på gitteret og gøre det mere eller mindre utydeligt i Minor/Major grid line color.

inkscape mål3