Filamenter (3D Print)

Alle filamenter i Fablab Guldborgsund er i str. 2,85mm og kan anvendes i vores Ultimaker 2 Extended eller Ultimaker 3 Extended. Vores 3D printere kan anvende mange forskellige materialer til print, men vi anvender primært PLA.

PLA

PLA

PLA (Polylactic Acid) er materialet vi bruger til at printe 3D modeller med. PLA er en form for thermo plastic. PLA er typisk lavet af majsstivelse eller sukkerrør og er et bionedbrydeligt materiale – dette betyder at det er et mere øko-venligt materiale end f.eks. ABS . Det smelter typisk mellem 190 til 210 grader celsius og lugter ikke (så) slemt, når det smeltes – det lader vi være op til egne erfaringer.

PLA anbefales som støbemateriale til størstedelen af den type projekter, man kan lave i labbet.

Beskrives:
+ Let at printe med
+ God til skarpe kanter og hjørner
+ Høj detaljegrad og hastighed
+ Økovenligt / Bionedbrydeligt
+ Lugter ikke grimt
Et timelapse af en 3D printning kan ses her:

ABS

Akrylonitril-butadien-styren, ABS eller ABS-plast er en meget almindelig plastic, polymeriseret af akrylonitril, butadien og styren.
De fleste kender det nok fra Lego klodser, som er lavet af en variant af det.

PETG

PETG (Polyethylene terephthalate glycol-modified) minder om det plast som pantflasker er lavet af.
Det er efter sigende bedre end PLA eller ABS for udendørs brug.
Filamentet har den stygge egenskab at det kan sætte sig så godt fast på en glasplade at det hiver stykker af den med op, når man prøver at løsne modellen fra pladen.
Derfor skal der bruges malertape imellem model og plade, når dette filament bruges.

PVA

PVAEt vandopløseligt filament, der kan anvendes som support og støtte i print og derefter opløses i vand.Fablab Guldborgsund har indkøbt PVA til at kunne støtte brugeres modeller, hvis der er behov for det. Det kan kun anvendes i vores Ultimaker 3 Extended, da det er den eneste printer med to dyser.
Pva har en høj tendens til printfejl og efterlader en klistret film efter at det opløses.
Vi anbefaler at det kun bruges hvis det er uundgåeligt.

Woodfill Fine

Woodfill

PLA+træ filament, der ligner træ når det printes og kan slibes med sandpapir. Kan bruges til forskellige typer af projekter, men er ikke ligeså holdbart som traditionelt PLA.

Black Innoflex

Innoflex

Innoflex er et fleksibelt filament, der gør dit print bøjeligt/fleksibelt. Værd at overveje til f.eks. telefon-covers, clips eller til print, der skal sættes ud over noget andet, som på f.eks. en ringeklokke på cykelstyr.
Fejlraten er ret høj, da materialet også er bøjeligt imens der printes.

Innoglow

InnoglowEt filament, der lyser i mørket. Har du et print som bare skal kunne lyse op, når lyses slukkes? Så er det her filamentet, som du skal bruge.