Maskiner

Her kan du se FabLab Guldborgsunds maskiner. Maskinerne er blevet købt ind med det formål at understøtte muligheden for at opfinde – at fabrikere sine idéer om til fysiske genstande.

Klik på nedenstående links for at se yderligere detaljer om de enkelte maskiner.

Det er tilladt at medbringe egne materialer til brug i maskinerne, dog med det forbehold at labbets medarbejdere godkender materialet på forhånd.

 

3D printer

En 3D printer producerer tredimensionelle modeller. Modellerne bliver produceret ved at tilføre filamenter til printeren (ligesom blæk til en almindelig printer). Filamenter (Oftest bestående af plastik) varmes op til en temperatur, hvor det bliver flydende og egnet til at printe en 3D model. 3D modellen bliver printet ud fra filer som OBJ og STL.

Vi bruger som standard pla filament. Klik på dette link for at læse mere: Filamenter til 3D printeren

 

CNC fræsemaskine

CNC fræsemaskinen fræser komplekse modeller ud i forskellige emner som træ, skum og meget mere. CNC fræsemaskinen fræser ud fra 3D filer eller CAD filer. CNC betyder Computer(ized) Numerical(ly) Control(led), og er en betegnelse for en produktionsmaskine, som ved hjælp af en computer fremstiller komplekse dele.

 

Laserskærer

Laserskæreren skærer med laserlys plader til modeller, skiltning og meget mere. Laserskæreren kan skære igennem og gravere plader med stor præcision i en høj grad af detalje. Pladerne findes i adskillige materialer af varierende tykkelse. Laserskæreren kan skære i plader ud fra filer som SVG og PDF.

Hvad må du bruge af egne materialer i vores laserskærer? Hvilke materialer tillader vi ikke i værkstedet? Klik på dette link for at få mere at vide: Materialer til laserskæreren.

 

Skæreplotter

Skæreplotteren skærer folier ud, som kan trykkes på tøj eller som skiltning. Folien bliver skåret ud fra et grafisk design af eget valg eller et af eget design. Folierne findes i adskillige farver. Skæreplotteren kan skære ud fra de fleste billedfilformater.

I FabLab Guldborgsund sætter vi tekstil- og skiltefolier til rådighed. Klik på dette link for at få mere at vide: Folier til skæreplotteren.

 

Storformatsprinter

Storformatsprinteren kombinerer printer og skæreplotter. Storformatsprinteren kan printe bannere, klistermærker, plakater, folier til tryk eller skiltning og meget mere. Storformatsprinteren kan printe ud fra et grafisk design af eget valg eller et af eget design. Storformatsprinteren kan printe ud fra de fleste billedfilformater ligesom en almindelig printer, men vær opmærksom på billedets opløsning. Lav opløsning giver grimme og pixelerede billeder.

Se materialer og priser ved at klikke her: Printmedier til storformatsprinteren.

 

OBS: Betaling ved storformatsprinteren

Da printmaterialer og blæk er dyrt, så er der egenbetaling på storformatsprinteren.

 

Symaskine, Overlocker og Broderimaskine

Symaskinen kan sy ligeud, zigzagge og knaphuller. Den har over- og undertråd.

Overlockeren er særlig velegnet til at sy i elastiske materialer, og med en indbygget kniv skærer den kanten af stoffet samtidig med at den syr sammen. Overlockeren kan derfor nemt og hurtigt sy sammen og tilskære i en og samme arbejdsgang.

Broderimaskinen har 190 forskellige indbyggede broderimotiver, tal og bogstaver og man kan let lave flotte mønstre i flere forskellige farver. Broderimaskinen er meget nem og venlig at betjene.

Stof og tråd stilles til rådighed til prototyper og tests, men ikke produktion. Til store prototyper og tests bedes du selv medbringe stof og tråd.

 

Varmepresser

Varmepresseren påfører tekstilfolie til stof via varmeoverførsel. Varmepresseren kommer op på en temperatur mellem 150-180°C ved påføring af tekstilfolie til stof. Tekstilfolie og stof stilles til rådighed til prototyper og tests. T-shirts og lignende stilles ikke til rådighed – medbring derfor selv T-shirt(s)!